Βήματα προς την ευτυχία: Ροή

ΡΟΗ” (flow). Μπορεί να το έχεις ακούσει συγκέντρωση, ζώνη, έξταση!

Ο Mihaly Csikszentmihalyi 😕 (whaaat? Έλα να κάνουμε μαζί μια προσπάθεια: Μιχάι Τσικζεντμιχάι), ψυχολόγος, ερευνητής της θετικής ψυχολογίας, εισήγαγε τη δεκαετία των ’90 τη θεωρία της ροής. Ως ροή ονόμασε την κατάσταση μέσα στην οποία ένα άτομο που κάνει μια δραστηριότητα, είναι βαθιά συγκεντρωμένο, ενεργοποιημένο και τελικά χαρούμενο.

🪑 Έχεις βρεθεί σε αυτή τη θέση! Είχες πραγματικά απορροφηθεί σε μια ευχάριστη διαδικασία. Είναι εκείνη η εμπειρία που ένιωθες δυνατή/ός και ο χρόνος κυλούσε αρμονικά. Ήταν σαν να μην υπήρχαν άλλοι προβληματισμοί. Όλη σου η ύπαρξη ήταν εκεί. Αυτό που χρειαζόταν να κάνεις δεν ήταν πολύ εύκολο και ούτε τόσο δύσκολο. Ήταν αρκετό για να σε προκαλεί να ασχολείσαι κι άλλο! Αρκετό για να διατηρεί το ενδιαφέρον σου. Η εμπειρία σου αυτή, εκτός από ευτυχία σου είχε προσφέρει και το δώρο της νέας πληροφορίας. Εκείνη την ημέρα κάτι καινούριο έμαθες!

Πόσο ωραία όλα αυτά και αναρωτιέμαι πόσες ευκαιρίες δίνουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά να μπαίνουμε σε κατάσταση ροής. 💡 Τι βραχυκυκλώνει τη ροή; Η ανάλυση! Οι εξηγήσεις και οι διακοπές απορρυθμίζουν και μειώνουν την ένταση αυτής της εμπειρικής κατάστασης.

Aς θυμηθούμε τη μέρα που είδαμε ένα παιδί να παίζει “απορροφημένο” τουβλάκια, να ζωγραφίζει βυθισμένο “στον κόσμο του”. Ας θυμηθούμε εκείνη τη μέρα που νιώσαμε παιδιά γιατί ξεχάσαμε τον χρόνο!

ℹ️ Περισσότερες πληροφορίες για τη ροή:
📗Ροή: Η ψυχολογία της ευτυχίας, M. Csikszentmihalyi, εκδ. Καστανιώτης (2009)
📺Ομιλία του M. Csikszentmihalyi σε συνέδριο TED με τίτλο “Ροή, το μυστικό της ευτυχίας” (2004).