Ας γνωριστούμε…

Θετική Διαπαιδαγώγηση

Η Θετική Διαπαιδαγώγηση (αγγλ: Positive Discipline) αποτελεί μια προσέγγιση που στηριζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα, εμπλέκει την ανάπτυξη του χαρακτήρα, την συναισθηματική επίγνωση και διαχείριση και τις κοινωνικές δεξιότητες στις καθημερινές δραστηριότητες μας καθώς αναθρέφουμε, εκπαιδεύουμε και απασχολούμε μωρά, νήπια, μεγαλύτερα παιδιά.

Είναι μια προσέγγιση που δεν περιλαμβάνει ούτε υπερβολικό έλεγχο, ούτε υπερβολική ανεκτικότητα. Βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στη συνεργασία.

Ελάτε να μάθουμε μαζί περισσότερα!

Φωτεινή Καραγρηγόρη

Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας, MSSc Child Studies, MA Education
Πιστοποιημένη Επιμορφώτρια Θετικής Διαπαιδαγώγησης

H πίστη μου ότι κανείς μαθαίνει εξερευνώντας είναι τόσο βαθιά που το έκανα από μικρή, χωρίς να ξέρω ότι το κάνω ή γιατί το κάνω. Σπουδάζοντας στο ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής στα Ιωάννινα γνώρισα τη θεωρία γύρω από τη φροντίδα, την ανατροφή, την αγωγή του παιδιού. Στη Δανία, ήταν που κατάλαβα πως μπορώ να κάνω αυτή τη γνώση ωφέλιμη, συμπεριλαμβάνοντας τα παιδιά. Συνεχίζοντας την εξερεύνηση μου, οδηγήθηκα στη Σουηδία όπου έμαθα πως το παιδί κατασκευάζει τον κόσμο του, προκαλεί αλλαγές στη ζωή του και στη ζωή των γύρω του. Έκτοτε δεν έχω σταματήσει να εξερευνώ, ούτε και να μαθαίνω.

Ότι έχω μάθει και μαθαίνω, ψάχνω να τα εφαρμόζω στην καθημερινότητα μου και στην εργασία μου με παιδιά και ενήλικες. Έχω εργαστεί με παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Σήμερα, εργάζομαι ως εκπαιδευτικός σε τμήματα Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων.

Συνεργάτιδα Attachment Parenting Hellas, μέλος Positive Discipline Association, μέλος της επιστημονικής ομάδας της Frezyland.

Lemonhood

ο, η, το [λέμονχούντ]

Τα σπουδαιότερα της ζωής μου τα έχω μάθει όταν ήμουν μέσα σε ομάδες. Γιατί εκεί, μέσα στις ομάδες, είναι που συνδέουμε αυτά που ακούσαμε, είδαμε, διαβάσαμε… με ιδέες, σκέψεις, ανθρώπους, εμπειρίες. Κι έτσι μαθαίνουμε. Το lemonhood θα ήθελα να τo δει κανείς σαν μια αυλή που στεκόμαστε, σας κερνάω δροσιστική λεμονάδα και οι ιδέες της θετικής διαπαιδαγώγησης μετατρέπονται σε ωφέλιμη γνώση. Μπορεί κανείς να μπει στο google, να γράψει θετική διαπαιδαγώγηση και να μάθει. Πως θα κάνει όμως αυτή τη γνώση ωφέλιμη; Όραμα μου είναι να δημιουργήσουμε μια κοινότητα παιδαγωγών που μοιράζονται την ίδια γλώσσα και ενδιαφέρον τους είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα όπου προάγονται οι δεξιότητες τους.