Θετική Διαπαιδαγώγηση και η θέση της ανάμεσα σε άλλες διαστάσεις της ανατροφής των παιδιών

Ανάμεσα στον υπερβολικό έλεγχο και την υπερβολική επιτρεπτικότητα βρίσκεται η θετική προσέγγιση στην ανατροφή.

Η Diana Baumrind μας σύστησε τέσσερις διαστάσεις της ανατροφής των παιδιών (αυταρχικό, δημοκρατικό, επιτρεπτικό, αδιάφορο στιλ ανατροφής), αλλά το ταξίδι προς την αποτελεσματική ανατροφή δεν είναι μαύρο ή άσπρο. Είναι ένα πολύχρωμο φάσμα!

Το δημοκρατικό στυλ ανατροφής διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στην ανταποκριση στις ανάγκες του παιδιού και την οριοθέτηση. Είναι, συχνά, γνωστό με όρους που καθρεπτίζουν βασικά σημεία του: θετική διαπαιδαγώγηση, attachment parenting, ανταποκριτική γονεικότητα, ήπια ανατροφή κ.λπ.

Προτείνεται από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και ψυχολόγους από όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη ευτυχισμένων, ικανών και επιτυχημένων παιδιών. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η εύρεση της μοναδικής μας ισορροπίας στην εφαρμογή του μπορεί να αποτελέσει πρόκληση.

Καλούμε γονείς και εκπαιδευτικούς εκεί έξω που μπορεί να βλέπουν τη θετική διαπαιδαγώγηση και την επιτρεπτικότητα μέσα από την ίδια σκοπιά, να το ξανασκεφτούν. Σημεία κλειδιά της θετικής διαπαιδαγώγησης αποτελούν η καθοδήγηση, η κατανόηση και η ανάπτυξη της ανεξαρτησίας και της επιτυχίας των παιδιών μας μέσα σε ηλικιακά κατάλληλα και γεμάτα αγάπη όρια. 💖

Έτσι, αναρωτιόμαστε: Πού βρίσκεστε εσείς σε αυτό το φάσμα; Ας μοιραστούμε και ας αναπτυχθούμε μαζί!

**Δημοσίευση σε συνεργασία με την Ανδρομάχη Καλλιβρούση από τη σελίδα Παιδαγωγοί με ενσυναίσθηση**

POSTER_Θετική διαπαιδαγώγηση River
Αφίσα διαθέσιμη σε pdf