Η πρώτη ημέρα του νηπιαγωγείου ή η πρώτη ημέρα του παιδικού σταθμού είναι ένα σημαντικό ορόσημο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς και συχνά αντιμετωπίζεται με ενθουσιασμό και χαρά. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι συνήθως έτοιμα και πολύ ενθουσιασμένα να ξεκινήσουν το σχολείο, να εξερευνήσουν τον κόσμο πέρα από τα σπίτια τους και να έχουν μια κοινωνική ζωή έξω από την οικογένειά τους. Ταυτόχρονα, είναι συνηθισμένο παιδιά και γονείς να αισθάνονται άγχος την ώρα του αποχωρισμού.
Από την πλευρά των παιδιών, το να μην ξέρουν τι να περιμένουν τους προκαλεί άγχος. Χρειάζεται να προσαρμοστούν σε ένα νέο περιβάλλον, με νέους ανθρώπους, νέες ρουτίνες και κανόνες. Αυτό που προκαλεί ανησυχία στους γονείς είναι το αίσθημα τους ότι αφήνουν το παιδί τους και συχνά δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι το παιδάκι τους μεγαλώνει και γίνεται ανεξάρτητο. Το άγχος των ίδιων των γονέων για το παιδί τους που ξεκινά το σχολείο μπορεί επίσης να διοχετεύεται στο παιδί.
Ας ξεκαθαρίσουμε:
- δάκρυα, ξεσπάσματα και φωνές είναι συνηθισμένες συμπεριφορές τις πρώτες ημέρες του νηπιαγωγείου ή του παιδικού σταθμού,
- το άγχος αποχωρισμού στα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι φυσιολογικό,
- χρειάζεται να είστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που βρεθείτε αντιμέτωποι με τέτοιες συμπεριφορές,
- τα παιδιά ηρεμούν όταν προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον.
Στο άρθρο αυτό, σας δίνουμε μερικές ιδέες για να υποστηρίξετε τα παιδιά και τους εαυτούς σας κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του σχολείου και να προσαρμοστείτε με όσο πιο ήπιο τρόπο γίνεται.
Προετοιμάστε το παιδί για το τι να περιμένει
Ο τρόπος με τον οποίο μιλάτε στο παιδί για το σχολείο επηρεάζει τα συναισθήματα του και τις προσδοκίες του για αυτό. Εάν φαίνεστε νευρικοί, μπορεί να ανησυχήσει. Προσπαθείτε να ελαχιστοποιήσετε την άγνοια συζητώντας για αυτό. Περιγράψτε στο παιδί σας τι ακριβώς θα συμβεί εκείνη την ημέρα. Μπορείτε να εμπλέξετε το παιδί σας στη διαδικασία προετοιμασίας διαλέγοντας μαζί του τα σχολικά είδη και ετοιμάζοντας την τσάντα.
Επισκεφθείτε το σχολείο και την τάξη, εάν υπάρχει η δυνατότητα
Επισκεφθείτε το σχολείο πριν ξεκινήσει. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στη γειτονιά ή μέσα σε αυτό μετά από συνεννόηση με το προσωπικό. Αυτό βοηθά το παιδί να γνωρίζει τον χώρο και τους παιδαγωγούς, πριν χρειαστεί να παραμείνει σε αυτόν και εσείς να αποχωρήσετε.
Διαβάστε βιβλία που θα ενδυναμώσουν το παιδί
Οι παιδικές ιστορίες είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να ενθαρρύνετε το παιδί σας για τη μετάβαση από το σπίτι στο σχολείο. Αναζητήστε τίτλους με θέμα την πρώτη ημέρα στο σχολείο.
Όταν αφήνετε το παιδί στο σχολείο, εξηγήστε του πότε θα γυρίσετε.
Χρησιμοποιήστε όποια εξήγηση χρειάζεται σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού και παραμείνετε συνεπείς σε αυτό που είπατε. Για παράδειγμα: «Θα παίξεις και μετά το φαγητό, θα σε περιμένω στην πόρτα». Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις πρώτες ημέρες του σχολείου. Καλλιεργήστε την εμπιστοσύνη του παιδιού, ώστε να αισθάνεται ασφάλεια.
Δώστε του να έχει μαζί ένα γνώριμο αντικείμενο
Εάν το παιδί είναι ανήσυχο για το σχολείο, κάτι που του θυμίζει το σπίτι, όπως ένα παιχνίδι, φωτογραφίες της οικογένειας, ένα βιβλίο, το ποτήρι του, μπορεί να το παρηγορήσει. Συζητήστε με το προσωπικό ώστε να σας υποστηρίξουν. Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν την ανάγκη για το μεταβατικό αντικείμενο και το αποχωρίζονται σταδιακά.
Δημιουργήστε τη δική σας ρουτίνα αποχαιρετισμού
Δημιουργήστε τη ρουτίνα σας κάνοντας μια αγκαλιά, δίνοντας ένα φιλί, υπενθυμίζοντας πότε θα γυρίσετε. Αποχαιρετίστε το παιδί και αποχωρήστε ακριβώς όπως είπατε ότι θα κάνετε. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια παιγνιώδη διαδικασία: για παράδειγμα, κάποιοι γονείς ζωγραφίζουν καρδούλες στα χέρια τους ή βάζουν αυτοκόλλητα ώστε να ξανασυναντηθούν στο τέλος της σχολικής ημέρας.
Αποφύγετε να είστε επικριτικοί εάν το παιδί δυσκολεύεται
Μέχρι να εδραιωθεί μια νέα συνήθεια είναι συνηθισμένη αντίδραση τα παιδιά να μοιάζουν φοβισμένα, λυπημένα, θυμωμένα. Εάν συμβεί αυτό, αποφύγετε να είστε επικριτικοί, αρνητικοί, ή να συγκρίνετε το παιδί με άλλα παιδιά. Μερικά παραδείγματα: Αντί να πείτε φράσεις όπως «μην κλαις σαν μωρό» ή «δεν υπάρχει λόγος να κάνεις έτσι» ή «κοίτα τον Γιώργο πως παίζει ενώ έφυγε η μαμά του», δοκιμάστε να δείξετε ενσυναίσθηση και να ακούσετε το παιδί σας, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη σας στις ικανότητες του.
Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού
Κάθε παιδί αντιμετωπίζει τον αποχωρισμό με διαφορετικό τρόπο. Μερικά μοιάζουν να διαχειρίζονται την κατάσταση αρκετά καλά ενώ μερικά δείχνουν σημάδια δυσφορίας που σύντομα σταματούν. Την ίδια ώρα, άλλα παιδιά μοιάζουν εξαιρετικά αναστατωμένα. Το άγχος αποχωρισμού δεν εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε παιδί και διαφέρει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, τις ικανότητες του να προσαρμόζεται σε νέες αλλαγές, και τα επίπεδα άγχους. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής αυτής περιόδου και προσαρμογής, οι γονείς είναι καλό να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται τα συναισθήματα του παιδιού. Η θλίψη του ή ο φόβος ότι «χάνει» τους γονείς του είναι πραγματικός για αυτό και χρειάζεται να του επιτραπεί να τα αισθανθεί. Την ίδια στιγμή, οι γονείς χρειάζεται να παραμείνουν θετικοί για αυτή την κατάσταση. Δείξτε κατανόηση και υποστηρίξτε το παιδί με στόχο την αυτορρύθμιση. Διαβεβαιώστε το ότι θα επιστρέψετε, όπως του έχετε εξηγήσει, και αφήστε το με μια αγκαλιά και ένα χαμόγελο σιγουριάς.
Προσαρμόστε το πρόγραμμά σας και προετοιμαστείτε να αφιερώσετε χρόνο τις πρώτες ημέρες
Το παιδί σας μαθαίνει τον κόσμο παρατηρώντας και μέσα από πειραματισμούς. Ο παιδικός σταθμός ή το νηπιαγωγείο είναι μια νέα εμπειρία και χρειάζεται χρόνος να την αναγνωρίσει και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Εάν το παιδί πανικοβληθεί, δεν σημαίνει ότι είναι αδύναμο, κακομαθημένο ή χειριστικό. Το παιδαγωγικό προσωπικό θα συζητήσει μαζί σας τους χρόνους παραμονής στο σχολείο. Συχνά, οι χρόνοι αυτοί είναι μικρά διαστήματα στην αρχή και αυξάνονται σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση σύμφωνα με την παρατήρηση του ίδιου του παιδιού. Όταν αποχωρείτε, να φαίνεστε σίγουροι, χαρούμενοι και ήρεμοι. Δείξτε εμπιστοσύνη στις ικανότητες του παιδιού να αντιμετωπίσει το άγχος του.
Σε αυτό το σημείο, η παραδοσιακή παιδαγωγική υποστηρίζει ότι η παράταση του χρόνου αποχωρισμού, παρατείνει αντίστοιχα τον χρόνο που χρειάζεται το παιδί για να προσαρμοστεί. Συζητήστε με το παιδαγωγικό προσωπικό και συμφωνήστε σε ένα πλάνο προσαρμογής που ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του σχολείου, τις δικές σας ανάγκες και δυνατότητες και τις ανάγκες του παιδιού.
Δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδαγωγικό προσωπικό
Μερικές φορές δεν είναι δυνατό να παραμείνετε για όσο θα επιθυμούσατε εσείς και το παιδί. Μερικές φορές το παιδί σας μπορεί να είναι αναστατωμένο παρά τον χρόνο που παραμείνατε για να το βοηθήσετε. Εμπιστευθείτε το παιδαγωγικό προσωπικό κατανοώντας ότι θα φροντίσει το παιδί. Παραμείνετε σίγουροι για την απόφαση που πήρατε για την οικογένειά σας. Φροντίστε το μήνυμα που λαμβάνει το παιδί να είναι όμοιο και θετικό τόσο από το σχολικό περιβάλλον όσο και από εσάς.
Να είστε συνεπείς και να κάνετε αυτό που είπατε ότι θα κάνετε
Εσείς γνωρίζετε καλύτερα τις δυνατότητες της οικογένειάς σας και τον χρόνο που μπορείτε να διαθέσετε. Αν η παραμονή του παιδιού στο σχολείο είναι, για εσάς, αδιαπραγμάτευτη συνθήκη, σιγουρευτείτε ότι θα είστε συνεπείς στις ημέρες και τις ώρες που το παιδί θα βρίσκεται εκεί. Έχει παρατηρηθεί ότι παιδιά που ξεκινούν το σχολείο, ύστερα λείπουν κάποιες ημέρες και μετά επιστρέφουν δυσκολεύονται περισσότερο στην προσαρμογή τους. Φυσικά η παραπάνω οδηγία είναι προς συζήτηση όταν προκύπτουν σημαντικοί λόγοι να μη βρίσκεται το παιδί στο σχολείο.
Προσχεδιάστε τον τρόπο που θα διαχειριστείτε το δικό σας άγχος
Είναι φυσιολογικό οι γονείς να αισθάνονται άγχος και συγκίνηση την πρώτη μέρα του σχολείου, ωστόσο, προσπαθήστε να αποφύγετε να μεταφέρετε την ανησυχία σας στο παιδί σας. Σκεφτείτε τι θα πείτε στο παιδί όταν αποχαιρετισθείτε και τι θα πείτε στον εαυτό σας για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας.
Η προσαρμογή στο σχολείο είναι μια μεταβατική περίοδος την οποία βιώνει όχι μόνο το παιδί, αλλά και οι γονείς και το παιδαγωγικό προσωπικό. Τη διαδικασία της προσαρμογής χρειάζεται να τη λάβουμε υπόψη συνολικά και να αναγνωρίσουμε και να υποστηρίξουμε τις ανάγκες κάθε μέλους αυτής της κοινότητας. Εάν ανησυχείτε για την προσαρμογή σας στο σχολείο, συζητήστε με το παιδαγωγικό προσωπικό μεταφέροντας τις σκέψεις σας, ακούγοντας τις προτάσεις τους και προτείνοντας τις δικές σας.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο frezyland.gr