Η αξία της συναίνεσης: Γράμμα προς γονείς και φροντιστές παιδιών

Φωτογραφία από Connected Babies

Τι έμαθες για το άγγιγμα σαν παιδι;

  • από την οικογένεια σου;

  • από την κοινωνία;

  • από την τηλεόραση;

Το άγγιγμα μπορεί να χρησιμοποιείται για να βοηθά τους ανθρώπους να αναπτυχθούν. Και μπορεί να χρησιμοποιείται για να κάνει τους ανθρώπους να πονέσουν.

Ο καθένας και η καθεμία από εμάς είναι πιθανό να έχει διαφορετική οπτική για το άγγιγμα. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουμε και  να μιλάμε γι’ αυτό.

“Ποτέ δεν είναι νωρίς να διδάξουμε στα παιδιά το υγιές ή το μη υγιές άγγιγμα.”

  • ­  Μαθαίνω στο παιδί τα μέλη του σώματος του, με τα σωστά τους ονόματα.

  • ­  Μιλάμε για τα συναισθήματα. Αυτά που νιώθουμε όταν οι ανάγκες μας καλύπτονται και αυτά που νιώθουμε όταν οι ανάγκες μας δεν καλύπτονται.

  • ­  Εξηγώ, βλέπουμε εικόνες, δείχνω πως τα συναισθήματα φαίνονται πάνω στο σώμα μας. Για παράδειγμα: Όταν ανησυχώ, η καρδιά μου χτυπάει πιο γρήγορα. Όταν φοβάμαι, το σώμα μου μοιάζει να παγώνει. Όταν θυμώνω, οι ώμοι μου σηκώνονται, σφίγγω το στόμα μου και τα φρύδια μου έρχονται πιο κοντά το ένα στο άλλο.

  • ­  Δίνω στα παιδιά ενδείξεις, κάνω ερωτήσεις, περιγράφω τις κινήσεις μου. Θες να σε πάρω μια αγκαλιά; Τώρα θα σου αλλάξω πάνα! Θα κάνουμε μασάζ! Πρώτα το ένα ποδαράκι, μετά το άλλο.

Σιγά σιγά τα παιδιά αρχίζουν να δημιουργούν ακολουθίες. Μαθαίνουν τι είναι υγιές και τι είναι μη υγιές.

Πως μπορεί ένα μικρό παιδί να πει ναι ή όχι στο κάλεσμα για μια (νέα) εμπειρία; Περιγράφοντας τις κινήσεις μας, ζητώντας άδεια από ένα μικρό παιδί, το ενημερώνουμε ότι κάτι νέο ξεκινά, επικοινωνούμε τον σεβασμό στο σώμα του, δίνουμε αξία στη διάθεση του να αρνηθεί. Χτίζουμε εμπιστοσύνη, σεβασμό και τις αξίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε ένα υγιές και ψυχικά ανθεκτικό άτομο.

Μέσα από τα λόγια μας, την γλώσσα του σώματος, περνάμε το μήνυμα στο παιδί: «Εσύ θα ορίζεις τον τρόπο που θέλεις να σε ακουμπάνε».

Ποτέ δεν είναι νωρίς να διδάξουμε στα παιδιά το υγιές ή το μη υγιές άγγιγμα.

Την αξία της συναίνεσης, ειδικά πως την αναζητούμε από τα μωρά την έμαθα ως Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Βρεφικού Μασάζ. Έκτοτε όταν συναναστρέφομαι με μικρά παιδιά ακόμα και τόσο μικρά που δεν μιλούν, φροντίζω να τους μιλάω συνεχώς και να «διαβάζω» αυτό που μου δείχνουν όταν θέλουν ή δεν θέλουν να τα αγκαλιάσω, όταν καθαρίζω και περιποιούμαι το κορμί τους.


Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο needhelp.gr