Αναπτυξιακή Ψυχολογία Βρέφους 4 Μηνών: Τι Χρειάζεται να Γνωρίζετε

Συχνά οι γονείς και όσοι φροντίζουν παιδιά θέλουν να κατανοήσουν πώς αναπτύσσονται και να τους προσφέρουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Στους 4 μήνες, τα βρέφη μεγαλώνουν και αλλάζουν κάθε μέρα και μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοούμε τις καθημερινές τους ανάγκες. Σε αυτό το άρθρο, θα ασχοληθούμε με βασικά σημεία της αναπτυξιακής ψυχολογίας στην ηλικία των 4 μηνών και θα σας δώσουμε μερικές ιδέες, για να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του μωρού σας.

Ψυχοκινητική ανάπτυξη

Στους 4 μήνες, το μωρό σας γίνεται περισσότερο κινητικό. Πιθανά, αποκτά καλύτερο έλεγχο του κεφαλιού και μπορεί να γυρίσει από την κοιλιά στην πλάτη του. Ωστόσο, θα περάσει καιρός μέχρι να μπουσουλήσει ή να περπατήσει. Πλέον ενδιαφέρεται για όσα το περιβάλλουν και χρησιμοποιεί τα χέρια του για να φτάσει και να πιάσει αντικείμενα. Είναι σημαντικό να υπάρχουν ευκαιρίες για να περνά χρόνο μπρούμυτα, ώστε να ενδυναμωθούν ο αυχένας, η πλάτη και οι μύες των ώμων. Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε τον συντονισμό ματιού-χεριού, προσφέροντάς του αντικείμενα τα οποία θα πιάσει και θα παίξει.

Γνωστική ανάπτυξη

Ο νοητικός τομέας του μωρού σας αναπτύσσεται ταχύτατα σε αυτό το στάδιο. Αρχίζει να κατανοεί τη σχέση αίτιου και αποτελέσματος, και μπορεί να επαναλαμβάνει κινήσεις που θα φέρουν ένα αποτέλεσμα που το ευχαριστεί, όπως το να κουνάει την κουδουνίστρα, για να ακουστεί ο ήχος της. Επιπλέον, είναι περισσότερο συνειδητοποιημένο για το σώμα του και τις κινήσεις του και μπορεί να ξεκινήσει να αντιγράφει τις κινήσεις του προσώπου σας και κάποιους ήχους. Μπορείτε να υποστηρίξετε τη γνωστική ανάπτυξη του μωρού σας μιλώντας του, διαβάζοντας και παίζοντας απλά παιχνίδια που περιέχουν επαναλήψεις. Η αλληλεπίδραση θα βοηθήσει την ανάπτυξη του μωρού σας και την ενδυνάμωση του συναισθηματικού δεσμού ανάμεσα σας.

Συναισθηματική ανάπτυξη

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους τομείς ανάπτυξης. Όταν γίνει 4 μηνών, το μωρό σας ξεκινά να αναπτύσσει ιδιαίτερους δεσμούς με τα άτομα που βρίσκονται κοντά του και ιδιαίτερα με όποια από αυτά το φροντίζουν για αρκετές ώρες. Αν είστε ο βασικός φροντιστής του, ίσως σε αυτή την ηλικία παρατηρήσετε ότι εμφανίζει σημάδια δυσφορίας όταν σας αποχωρίζεται και μπορεί να σας αναζητά για να είναι ξανά άνετο. Πρόκειται για αναμενόμενη συμπεριφορά για την καλύτερη συναισθηματική ανάπτυξη. Μπορείτε να ενισχύσετε την ανάπτυξη ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού ανάμεσά σας, δίνοντάς του την προσοχή σας χωρίς περιορισμούς, ανταποκρινόμενοι με συνέπεια και ευαισθησία στις ανάγκες του και προσφέροντας ευκαιρίες να εξερευνήσετε τον χώρο, τα αντικείμενα και τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του με ασφάλεια, με τη δική σας παρουσία.

Κοινωνική ανάπτυξη

Όταν είναι 4 μηνών, τα μωρά γίνονται περισσότερο κοινωνικά. Μπορεί να βγάζουν ήχους όταν αλληλοεπιδρούν με άλλους και να χαμογελούν μιμούμενα τις εκφράσεις των προσώπων που βλέπουν. Είναι σημαντικό να παρέχετε ευκαιρίες κοινωνικοποίησης στο μωρό σας, συναντώντας άλλους ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Συμπερασματικά, η κατανόηση των αναπτυξιακών σταδίων στα οποία βρίσκεται το μωρό σας όταν είναι τεσσάρων μηνών είναι σημαντικό μέρος της φροντίδας και της υποστήριξης που χρειάζεται να του προσφέρετε. Όταν παρέχετε στο μωρό σας ευκαιρίες κινητικής, νοητικής, συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξης, δημιουργείτε τα θεμέλια υγιούς και συνεχούς ανάπτυξης και το υποστηρίζετε να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του και να φτάσει στη μέγιστη δυναμική του.


Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο frezyland.gr